Hanne Inge Kristensen

Jeg valgte Dansk Yoga, fordi jeg havde hørt om uddannelsen og foreningen gennem min veninde, som også er uddannet gennem Dansk Yoga. Det som blandt andet tiltalte mig ved DY var, at uddannelsen var meget veletableret og havde stor erfaring med at uddanne yogalærere.

Hvad hedder du?
Hanne Inge Kristensen
 
Hvornår blev du uddannet?
Jeg tog uddannelsen fra 2010 til 2012
 
Hvor gammel var du, da du blev uddannet som yogalærer fra Dansk Yoga?
Knap 45 år
 
Hvad lavede du, før du blev yogalærer?
Jeg er uddannet pædagog i ’96 og psykomotorisk terapeut i ’06. Som pædagog arbejdede jeg indenfor det specialpædagogiske felt, som psykomotorisk terapeut underviste jeg på aftenskoler, behandlede privat og i firmaer, arbejdede med sansemotorisk træning i bassin og ”på gulv” mm.
 
Før jeg blev yogalærer, var jeg ansat i en deltidsstilling som psykomotorisk terapeut på Rigshospitalet, hvor jeg arbejdede med arbejdsmiljø og personalepleje. Jeg arbejdede også på et specialpædagogik bosted og gav behandlinger privat.
 
Hvorfor blev du yogalærer?
Jeg blev yogalærer, fordi jeg ønskede at integrere min interesse og passion for yogaen med mit øvrige liv. Jeg havde ikke længere kun lyst til at ”gå til yoga” – jeg drømte om at beskæftige mig med dét, som både gav mig en oplevelse af væren, glimt af lykke og overflod. Jeg oplevede, at leve et liv som var meget opdelt i fritid og arbejde – og ønskede, at mit arbejdsliv og privatliv skulle smelte mere sammen. Så, min intension med at blive yogalærer var, at leve et mere helt liv, hvor der var plads til både at være den jeg er og til skabe rum til flere forandringer.
 
Hvorfor valgte du Dansk Yoga?
Det som blandt andet tiltalte mig ved DY var, at uddannelsen var meget veletableret og havde stor erfaring med at uddanne yogalærere. Noget andet som jeg oplevede som helt unikt, var Dansk Yogas forening og det netværk som den medfører. Det havde ingen af de andre uddannelser, som jeg ”snusede” lidt til. At uddannelsen tog to år og havde over 800 timers undervisningstimer anså jeg også, som meget positivt.
 
Har du valgt at videreuddanne dig efterfølgende?
Jeg deltager løbende på workshop og weekend kurser, når et emne eller en lærer fanger min interesse. Af længerevarende forløb fulgte jeg i foråret 2013 et 8 ugers mindfulness kursus med Conny Hjarsø efter Jon Kabat-Zins MBSR metode. I foråret 2014 deltog jeg i en 50 timers miniuddannelse i Restorative yoga, hvor Ditte Bykærholm Nielsen og Soham Johansen underviste.
 
Hvor arbejder du henne nu?
I 2014 har jeg haft orlov fra mit arbejde som psykomotorisk terapeut. Jeg ønskede at afprøve, om det var noget for mig at være fuldtids yogalærer, og fik muligheden for at teste det i 2014, da jeg blev barselvikar på fire hold, ud over mine egne otte. Det har været et utroligt spændende år, hvor jeg har undervist en masse i yoga.
Jeg underviser både private hold samt hensynstagende hold gennem Gigtskolen hos hhv. YOGA i Valby og i Dansk Yogacenter i Kronprinsessegade. Jeg afholder løbende workshops i bl.a. Restorative yoga hos YOGA i Valby – og i sommers underviste jeg, sammen med Sussie Jensen, et 3-dages kursus på Sydsjælland ”En ny start”.
 
Ud over det, er jeg gæstelærer på Dansk Yogas læreruddannelse, både i Valby og i Vejle, i temaerne: Åndedræt og luftvejslidelser, Ældre og småøvelser samt i Kredsløb og venepumpeøvelser – og jeg har været inddraget i rygopgaven på uddannelsen henover foråret og sommeren 2014.

Hvor mange hold/workshops har du om ugen/måneden?
Det første halve år, efter jeg blev færdig som yogalærer, startede jeg op med to hold. I foråret 2013 fik jeg fem hold, både hold gennem gigtskolen og privat, og jeg gik ned i tid på mit andet arbejde. I 2014 har jeg undervist tolv hold ugentlig. Jeg har i gennemsnit afholdt fire workshops hver sæson dvs. omkring otte på et år.

 
Kan du leve af at være yogalærer?
Ja, i 2014 har jeg udelukkende levet af at være yogalærer.
 
Kan du give et godt råd til kommende yogalærer aspiranter?
Når man starter op som yogalærer, skal man vide, at det kræver både vedholdenhed og overskud – og kreativ markedsføring! Jeg har bl.a. været rundt alverdens steder og delt kataloger og flyers ud, hvor jeg har tilbudt (og givet) gratis prøvetimer.
Det er en god ide at tænke på, hvilke samarbejdspartnere man kan trække på eller kan kontakte, når man har brug for sparring og hjælp til at starte nye hold op. Det kan eksempelvis være aftenskoler, sundhedscentre, kollegaer i DY, gamle arbejdspladser/kollegaer mfl.
Det er også godt at kende sit eget tempo og være tro mod det. Det var rigtigt for mig at starte stille op med få hold – og herfra lade det vokse og mærke, at mit yogaliv tog form. Det gav mig mod og lyst til at tage springet som fuldtids yogalærer. Men, samtidig har det også været en gave for mig at have et år, hvor jeg har undervist mange hold – og stadig kunne beholde mit andet arbejde, hvis det ikke fungerede, eller jeg ikke trivedes med det. Året har givet mig en stor ro og undervisningserfaring, som jeg kan trække på og læne mig tilbage i. Jeg er ikke sikker på, at jeg skal blive ved med at undervise så mange hold i fremtiden – men det har været både sjovt, hårdt og lærerigt. 2014 er et år, der har givet mig hår på brystet! Så, et stort Tarzan brøl herfra og et lille ydmygt namasté.